Chibzuieli

Scrisoarea lui Oncken dupa misiunea in sudul Rusiei, Tulcea, Bucuresti si Transilvania

În ultimile câteva lui am făcut un studiu al istoriei și teologiei creștinilor evanghelici din Romania și pe parcurs am colectat un număr de documente relevante pe care intentionez să le fac disponibile în viitor, în limitele permise de legea dreptului de autor.

onckenÎn acest post vă prezint un extras din scrisoarea lui Johann Gerhard Oncken către American Baptist Missionary Society din 1870, în care raportează pe scurt despre rezultatele misiunii lui din sudul Rusiei, Turcia (adică Tulcea / Cataloi), București, Transilvania, și întoarcerea lui prin Austria acasă, la Hamburg.  Vizita a avut loc în toamna-iarna lui 1869.  Cel puțin o altă scrisoare anterioară s-a păstrat, scrisă din Rusia, în care menționează planul de a pleca spre Tulcea în zilele următoare.

Alexa Popovici menționează în Istoria Baptiștilor că în această vizită Oncken s-a îmbolnăvit serios, ceea ce și confirmă și această scrisoare, deși acest fapt este menționat doar în treactăt de Oncken.  Remarcabil, la Cataloi, spune Oncken, la acea dată exista o biserică de 111 persoane (din scrisoarea anterioară reiese clar că prin vizita în „Turcia” se referă la biserica din Cataloi).

>>> Lectură plăcută!

3 Comments

 1. DanutM

  Reblogged this on Persona and commented:
  Eugen Matei a inceput sa adune si sa face publice documente importante din istoria evanghelicilor romani. Iata aici unul dintre ele.

  Reply
 2. alincristea

  Reblogged this on Romania Evanghelica.

  Reply
 3. razvanmihalcea

  Reblogged this on La Razvi' – Razvan Mihalcea and commented:
  De citit și celelalte articole despre Oncken scrise de Eugen…

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.