Chibzuieli

Natura, beneficiile și pericolele unei mărturisiri de credință elaborate

Am tradus introducerea la mărturisirea de credință a lui E. Y. Mullins prezentată în cartea Baptist Beliefs. Cred că o traducere de titlu mai potrivită decăt Credința Baptistă, așa cum am propus anterior, ar fi Convingeri Baptiste.

Descarcă sau citește cartea în întregime, în engleză AICI (pdf file).

Descarcă sau citește traducerea primului capitol în română, AICI (fișier pdf).  Acest fișier va fi adus la zi pe măsură ce traduc.

Introducerea explică de ce baptiștii sunt ambivalenți față de crezuri, de ce le evită și preferă să spună că ultima lor autoritate în materie de credință este Biblia. Ba chiar afirmă că la baptiști o mărturisire de credință este optională. Cred că este o greșală. Este ducerea la extremă a unui principiu.  În realitate, nici el nu face acest lucru.

Un minim de mărturisire de credință la baptiști este cel din apa botezului: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu și mântuitorul meu personal.”

Acesta este minimul de crez exprimat Matei 28: „cine va crede și se va boteza va fi mântuit.”

Acesta este minimul de crez de la sfârșitul Evangheliei după Ioan: „Dar lucrurile acestea au fost scrise, pentruca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi crezînd, să aveţi viaţa în Numele Lui” (Ioan 20:31).

Acesta este minimul de crez exprimat și de famenul etiopian la botez:

Atunci Filip a luat cuvîntul, a început dela Scriptura aceasta, şi i -a propovăduit pe Isus. Pe cînd îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: ,,Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?“ Filip a zis: ,,Dacă crezi din toată inima, se poate.“ Famenul a răspuns: ,,Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.“ A poruncit să stea carul, s’au pogorît amîndoi în apă, şi Filip a botezat pe famen. (Act 8:35-38 CNS)

Cred că ce vrea să spună Mullins este că nu este necesar (dar este util) să ai un crez elaborat, o mărturisire de credință formalizată care merge dincolo de acest minim.

Voi comenta asupra textului în posturi viitoare. Acum este Ziua Mulțumirii la noi.

HAPPY THANKSGIVING!

2 Comments

 1. radu

  Eugen

  Sugestia mea este sa folosesti un “check speller” pentru text romanesc. Este absolut normal ca intr-un astfel de text sa apara multe greseli ortografice. Corectorul te-ar ajuta sa le observi / rezolvi tu pe cele de ortografie si astfel noi sa ne putem concentra asupra chestiunilor de substanta.

  Radu

  Reply
  1. Eugen

   Bună idee! Nici nu m-am gândit că ar exista un check speller românesc! Voi încerca să găsesc, sau poate găsesc pe cineva să mă ajute cu editarea înainte de a face textul public. Nu este o problemă de spelling doar, ci și cu româna mea de baltă. Thanks a lot!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.