Chibzuieli

Mohler: „Nu cred că folosirea cuvântului Allah este greșită…”

[Nu cred că se pot pune clipuri video de pe vimeo pe wordpress, deci pun link-ul…. Ba se poate. Thanks, Alin]

În special, considerați minutele de la 29 încolo și mai ales 37.

Mulțumesc frumos fratelui Albert Mohler că după câțiva ani de controversă, începe să vadă lumina (ca într-o oglindă, în chip întunecos, deocamdată), și să-mi susțină poziția (nu și atitudinea). Cum că semantic vorbind, în arabă folosind Allah pentru Dumnezeu nu este adevărata problemă.

Nu că s-a pocăit de tot, dar cine știe, dacă mai așteptăm trei ani… harul Domnului este mare! :). (Pentru cei cu simțul umorului în curs de maturizare, aceasta este o glumă, OK?)

Îmi place cum esența problemei este driblată rapid.

Problema nu a început cu traducerea Bibliei în arabă. Dacă așa se vorbea în arabă înainte de islam, ce era să folosească traducătorul? Și dacă în arabă trebuie să preluăm numele lui Dumnezeu din ebraică, de ce nu trebuie și în română, și în ungurească? Și astfel, devenim cu toții iehoviști :). Ca să nu mai vorbim că a greșit și Ioan, că trebuia să zică în Evanghelie „La început a fost Cuvântul… și cuvântul era Iahve…” Sigur, creștinii de dinainte de islam sunt de vină, pentru că nu au anticipat că Albert & comp o să fie debusolați de terminologie în zilele noastre.

Destul de rău că discuția despre bărbatul care are mai multe soții și se încreștinează nu s-a purtat și din perspectiva soției a doua, a treia, și a patra, condamnate la celibat, să zicem la 16 ani, că atunci au fost forțate să se mărite în cultura islamică. Și să se poarte și cu niște perspective feminine asupra subiectului, ca să nu dicteze bărbații înainte de a asculta măcar :). Oh, am uitat, femeile trebuie să tacă în astfel de contexte.

11 Comments

 1. Tim Dubhy

  de ce esti asa subtire?
  Numele lui Dumnezeu in ebraica au o teologie corecta si valabila… sunt Numele Dumnezeului adevarat…
  „La început a fost Cuvântul… și cuvântul era Iahve… nu avea cum sa fie Iahve, deoarece Ioan a scris in greaca, nu in ebraica!

  Reply
  1. Tim Dubhy

   pe cand teologia din spatele numelui Allah este GRESITA!

   Reply
   1. Eugen

    Care teologie? A creștinilor arabi care îl proclamă pe Cristos și folosesc „Allah”? Mohler e de altă părere.

    Reply
  2. Eugen

   Tim, nu mă subția prea tare că o să mă strivești :). Nu de alta, dar tu ce o să te faci, pentru că ești și mai subțire ca mine pentru că nu citești să înțelegi, ci te grăbești să zici ceva. Patru răspunsuri în 30 de minute. Unul bine gândit e mai folositor.

   Sigur că Ioan a scris în Greacă. De aceea a spus Theos. Și noi în Română, și spunem Dumnezeu. Și arabii în arabă și spun Allah. Pricepi acum ce am spus?

   Reply
 2. Tim Dubhy

  poate e ok sa ramana Allah, insa trebuie schimbata teologia din spatele acestui nume…si trebuie sa accepte si Numele ebraice ale lui Dumnezeu, cum noi, crestinii dintre Neamuri, le acceptam si TREBUIE sa la acceptam (unde nu se face asta!)

  Reply
 3. DanutM

  Reblogged this on Persona and commented:
  Iata, s-a trezit si Mohler la realitate. Cel putin in aceasta privinta.
  Ma tem ca Eugen, cu aceasta postare, va pierde si bruma de credibilitate pe care o mai avea printre vajnicii islamofobi evanghelici care ii citesc blogul.

  Reply
  1. Eugen

   Şi când te gândeşti că speranța mea era că dacă îl urmez pe Mohler o să am mai multă credibilitate… :).

   Reply
 4. alincristea

  Reblogged this on Romania Evanghelica.

  Reply
 5. alincristea

  Se pot pune clipuri videoclip, in loc de youtube se scrie vimeo.

  Intre paranteze mari: 1) vimeo 2)semnul egal 3)adresa vimeo

  Reply
 6. Tim Dubhy

  mai am cateva remarci… [Mesaj șters de Eugen Matei]

  Dragă Tim, cred că mai ai remarci. Remarcile tale vin în rafale, la intervale de 2-10 minute unul de altul, dar din păcate, nu avansează discuția deloc. Așadar, nu o să postez ultimele tale 5 remarci. Pe viitor, dacă vrei să postezi te rog să consideri două lucruri:

  1. Cine trage la tastatură mult, păcătuiește mult. De dragul tău, în loc de remarci în rafale, chibzuiește bine (așa se și cheamă blogul) și zi una și bună. Timpul este prețios și este bine să-l administrăm bine.

  2. Când postezi, consideră unde este discuția și contribuie la ea, ducând subiectul mai departe. De exemplu, cu privire la ultimele tale comentarii, faptul că între conceptul creștin despre Dumnezeu și cel mahomedan este o diferență radicală nu a fost contestat de nimeni. La ce să mai batem apa-n piuă?

  Succes!

  Reply
 7. Pingback: Opinie privind „A Common Word” și Răspunsul de la Yale (2): despre păcatele de comitere | Chibzuieli

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.