Chibzuieli

Întâlnire cu mormoni (3): Chestiune de genetică

Ce altceva poate face cineva vinerea seara decât să se întâlnească cu vizitatorii lui mormoni?  Neobosiți, întotdeauna având timp… și răspunsuri!  Deci, după politețurile de rigorare, am trecut la subiect cu întrebarea dacă am citit, și ce părere am.  Desigur, am citit câte ceva, și mai ales am citit de pe mormon.org și lds.org.  De data aceasta am spus că pe măsură ce citessc și înțeleg câte ceva despre mormoni, considerând ce descopăr despre ei și ce știu despre a fi creștin, am tot mai multe îndoieli cu privire la Profet și că ei sunt creștini.  Desigur, nu pot reda toată discuția secvențial, dar până la urmă am sintetizat totul în câteva puncte pe care elder Smart le-a scris jos ca să pregătească răspunsuri pentru data viitoare.  Prezint aceste puncte aici:

1. Natura lui Dumnezeu.  În Biblie și în creștinism, Dumnezeu este în transcendent.  Nimini n-a văzut vre-odată pe Dumnezeu.  Omul nu-l poate vedea și trăi.  Chiar Moise când i s-a revelat Dumnezeu, și a cerut să-L vadă pe Dumnezeu, i s-a răspuns că nu poate vedea Fața lui.  Dacă în mormonism Tatăl și Isus Hristos sunt două ființe care sunt întrupate, ca în viziunea Profetului, aceasta ar fi politeism.  În înțelegere creștină numai unul din Dumnezeire este întrupat, și anume, Fiul, Isus Hristos.  În creștinism, Dumnezeu lucrează în creație numai prin Fiul și prin Duhul.

2. Natura umană.  În mormonism, sufletele fiecărui om de pe pământ au preexistat ca fiind copii lui Dumnezeu Tatăl (literal!).  Când se naște un om, sufletul pre-existent își pierde memoria pre-existenței.  Eu am răspuns că privind în actul creației lui Adam și Eva, Dumnezeu a făcut pe om din țărână și a suflat în el suflare de viață, și omul A DEVENIT un suflet viu.  Nu există pre-existență a sufletului.  După Biblie, am spus eu, omul este o ființă întrupată.   Așadar, mormonismul nu corespunde cu natura umană așa cum este prezentată în Biblie și așa cum o experimentăm.

3. Tăblițele aurii de pe care a fost tradusă cartea lui Mormon. Unde sunt?  Biblia a fost scrisă pe tot felul de materiale, după cum oamenii au trăit cu Dumnezeu, și deși papirusul și hârtia sunt destructibile, totuși, avem manuscrise de sute de ani.  Cartea lui Mormon este de două sute de ani și nu avem tăblițele, care erau de aur (sau aurii).  Toată povestea cu tăblițele – îngroparea și redescoperierea lor după mai mult de 1500 de ani, am spus eu, e o invenție, dacă nu prezintă tăblițele (citește postul anterior despre tăblițele la care mă refer).

4. Genetica.  Aici lucrurile devin un pic interesante :)!   Studiile genetice astăzi ne permit să spunem dacă două persoane din două capete diferite de lume sunt înrudite.  Deci, dacă indienii americani ar fi descendenți din evrei, care au venit pe la anul 600 î.Hr. în America, genetica astăzi ar arăta că ei sunt înrudiți cu evreii.  Genetica astăzi arată că ei nu sunt înrudiți.  Deci istoria cu venirea lor în anul 600 î.Hr. în America nu este adevărată, ci este o invenție.  Primul instinct a lui Elder Smart a fost să arate că din cauza îndepărtării de Dumnezeu anumite lucruri, cum ar fi culoarea rasei, s-au schimbat,  aceasta devenind devenind mai pigmentată.  Nu am presat pe idee din mai multe motive, poate altă dată.  Oricum, nu se știe cum a intervenit modificarea, dar o modificare s-a produs, după ei.  Poate vor aduce ceva mai mult pe această temă

Ideea generală, oricum, a fost că eu trebuie să citesc și să mă rog, și Dumnezeu îmi va da cetitudine în inimă.  Răspuns meu a fost că așa trebuie să fac eu, să o facă și ei.  În mod repetat prin discuție Elder Smart a spus că el este ablsolut sigur că are dreptate.  La un moment dat a spus că el este 110% că așa este cum spun ei.  Eu am spus că sunt 120% că nu este așa, și Dumnezeu îi va lumina.

Una de asemenea bună a venit către sfârșit… Mi-au spus că s-ar putea să vină data viitoare cu o membră a bisericii, dacă ea acceptă, care este… româncă.  Desigur, m-am bucurat, dar am spus să considere natura discuției și dacă este sigur că e destul de tare în credință.  Desigur, va considera acest lucru. 

S-a rugat elder Smart

2 Comments

 1. Cristian Pascu

  La punctul cu Genetica sa ai grija fiindca ce arata sau nu Genetica depinde de supozitiile facute. Din punct de vedere genetic, oamenii nu ar fi putut traii 500 sau 1000 de ani. Variatia genetica este explicabila si cu o origine comuna.

  Reply
 2. Eugen Matei

  Buna Cristian – am dispărut de pe radar câteva zile din cauza unor obligații de servici , dar m-am întors. Nu mă interesează aspectul genetic în mod particular, dar am citit undeva despre el și am fost curios. Mă așteptam la un răspuns pe loc…

  Discuția nu a fost așa structurată cum am redat-o pe blog, dar așa am sumarizat-o la sfârșitul discuției. De fapt, o bună parte din discuție s-a axat pe cum deosebim ce este de la Dumnezeu, în lumina faptului că eu am afirmat autoritatea Scripturii căreia nu is se poate alătura careta lui Mormon, mai ales dacă există contradicții față de Scriptură. Cererea lor a fost să citesc cartea lui Mormon și să arăt versete care ar fi în contradicție cu Biblia. Asta mi-a amintit cum cu mai mulți ani în urmă un musulman mă evangheliza cu Coranul :). Cam cum evanghelizăm noi pe ortodocși, verset cu verset, atâta doar că nu disputăm Biblia :).

  Am fost surprins să constat accentul pus pe lucrarea duhului (ei ar scrie cu D nu cu d – eu încă mai cuget). Am fost tot timpul îndemnat să citesc cartea și să mă rog sincer, și duhul mă va lămuri. Eu am explicat că în creștinism, există armonie între Cuvânt și Duh (principul trinitar ne-articulat direct, că cred că i-aș fi confuzat și mai tare). Adică nu putem cunoaște Cuvântul (inclusiv întrupat) fără lumina Duhului (lucru accentuat de ei), dar nici Duhul, fără armonia cu Cuvântul (1 Ioan 1:2 lucrul accentuat de mine, avâd în vedere că mormonismul se bazează pe viziuni și proorocii recente). De aceea nu mă „dau pe mâna” oricărui duh, că e un lucru periculos.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.