Trebuie să spun de la început că despre baptiștii din Bucovina și Basarabia nu știu mai nimic, dar astăzi am nimerit întâmplător peste o pagină de web inedită, cred, publicată de Societatea Bucovina din America despre unul din pionierii credinței baptiste din Bucovina și Galicia. Informația despre misiunea lui Ferdinand Massier provine de la nepotul acestuia, Paul F. Massier, care întâmplător locuiește… în vecini, două sate mai încolo de Pasadena! Citind pe ici pe-acolo am aflat și că unii baptiști germani care au emigrat din Cataloi/Tulcea pe continentul american la început au dat numele așezământului lor „Noua Tulcie” dar n-a durat. Au venit luteranii și au schimbat numele!
Cei ce citesc engleză vor vrea să citească articolul original – pentru cei ce nu citesc engleză, până învață, nu am timp să traduc dar pe scurt:
– S-a născut în Frătăuții Vechi (Suceava) la 21 Aprilie, 1842, pe vremea aceea parte din Austria.
– A învățat fabricarea de pălării, și în 1860, călătorind la București a venit în contact cu baptiștii, de la care a primit un Nou Testament. A fost atât de impresionat încât și-a părăsit meseria în căutarea celor spirituale.
– Auzind ce baptiști în localitatea Wisniowski în sudul Rusiei, a călătorit acolo, unde a găsit o biserică păstorită de August Liebig (nu pot găsi localitatea, dar Liebig a slujit în sudul Rusiei, până la Odessa).
– S-a convertit și a fot botezat la 15 Iunie 1865 de August Liebig.
– În 1865 guvernul turcesc de la Constantinopol a dorit să beneficieze de priceperea emigranților germani din Basarabia și Sudul Rusiei, și le-a oferit pământ, să se stabilească la Cataloi, lângă Tulcea. Ferdinand s-a stabilit la Cataloi, unde s-a și căsătorit cu la 21 Aprilie 1867 cu Dorothea Engel. Dorothea provenea dintr-o familie de baptiști care de asemenea se refugiaseră din sudul Rusiei din cauza persecuției.
– După cinci ani în Cataloi Ferdinand s-a mutat în Frătăuții Vechi, unde s-a născut, cu scopul de a face misiune. A locuit aici trei ani, apoi s-a mutat la Rădăuți pentru patru ani, distribuind biblii în Rădăuți și satele vecine. Decis să extindă misiunea, s-a mutat pe Prut în sus, la Sniatyn și apoi la Cernăuți. Având unsprezece puncte de misiune, a fost poreclit „misionarul care merge pe jos.”
– În satul Stănești a fost arestat și închis pentru o noapte, dar a avut rude acolo care s-au pocăit.
– Când i-a murit a doua soție cele două fete ale ei l-au luat, în 1917, să locuiască cu ele la Satoraljaujhely, Ungaria (aproape de granița cu Slovacia și Ucraina). Aici a încetat din viață la 28 Mai, 1923, la optzeci și unu de ani.
Reblogged this on Persona and commented:
Eugen Matei continua sa adune documente si informatii legate de inceputurile evanghelicilor in Romania.
Iata, aici, un nou episod.
Reblogged this on Romania Evanghelica.
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie (2017) | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie (2018) | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie (2020) | RoEvanghelica
Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie (2021) | RomaniaEv